Cili është protokolli i analizave për sëmundjen e celiakisë?

Cili është protokolli i analizave për sëmundjen e celiakisë?

Sipas organizates “Beyond Celiac”, protokolli periodik i semundjes se celiakise, duhet te konsistoje ne analizat e meposhtme laboratorike:

 • Niveli i antitrupave te sëmundjes se celiakise (IgA-tTG)
 • Profili i anemisë ushqyese (hemoglobina, hematokriti, folati, ferritina, vitamina B12)
 • Profili i vitaminës (tiamina, vitamina B6, vitamina 25-hidroksi D)
 • Profili mineral (bakër, zink)
 • Profili i lipideve
 • Elektroliti dhe profili i veshkave
 • Numërimi i plotë i gjakut (CBC)
 • Hormoni stimulues i tiroides (TSH)
 • *Keshillohet qe të rriturit të bëjnë një skanim të densitetit mineral të kockave brenda vitit të parë pas diagnozës.

  Per me teper informacion vizitoni linkun me poshte:
  https://www.beyondceliac.org/living-with-celiac-disease/followup-testing/