Si trajtohet sëmundja e çeliakisë apo intoleranca ndaj glutenit?

Si trajtohet sëmundja e çeliakisë apo intoleranca ndaj glutenit?

Deri tani, i vetmi trajtim për sëmundjen e çeliakisë është ndjekja e një diete pa gluten. Kur një pacient diagnostikohet me këtë sëmundje, doktori, si rregull duhet ta orientojë pacientin drejt një dietologu të certifikuar për t’u informuar mbi produktet e duhura dhe të nevojshme sigurisht pa përmbajtje gluteni.

Ushqimet që lejohen

 • Të gjitha frutat
 • Të gjitha perimet
 • Mishi
 • Peshku
 • Produktet e qumështit
 • Amaranth, Arrowroot, Cassava ,Tapioca (lloje zhardhokësh që janë të rralla në Shqipëri)
 • Buckwheat (kokrrat e një bime si hithra)
 • Misër
 • Bishtajoret (barbunja, bathë, bizele)
 • Fije liri fara

Ushqimet që nuk lejohen

 • Gruri - ku përfshihen, niseshte gruri, krunde gruri, embrion gruri, grurë i plasaritur, protein A të hidrolizuara gruri
 • Elb
 • Thekër
 • Triticale (përzierje midis thekrës dhe elbit)
 • Produkte të tjera gruri
 • Niseshte
 • Gruri i bardhë
 • Ushqime të përpunuara që përmbajnë grurë, thekre, elb
 • Koncentrate që përdoren për gatim kryesisht të supave
 • Orizi kaf
 • Të gjitha llojet e patatinave
 • Ëmbëlsirat
 • Sallami, salsiçe (me përjashtim të rasteve kur është përcaktuar në etiketë “pa gluten”)
 • Salcë me lëng mishi
 • Peshk i imituar
 • Biskota me drithëra
 • Oriz i përzier
 • Gjel deti
 • Suprat
 • Salcë soje
 • Perime me salcë